ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJA SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Postići osposobljenost polaznika za samostalno obavljanje radnih zadataka u mesnoj industriji.
– Omamljivanje, iskrvarenje, šurenje, egzenteracija i rasijecanje trupala svinja.
– Procesi rada u goveđoj klaonici: omamljivanje, iskrvarenje, skidanje kože s goveda, egzenteracija, rasijecanje trupova i dobivanje klaoničke težine.
– Razvrstavanje i upotreba sporednih proizvoda klanja.
– Prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu.
– Konzerviranje mesa i proizvoda od mesa; hlađenjem, smrzavanjem, sušenjem, soljenjem i salamurenjem, primjenom topline i dimljenjem.
– Rasijecanje, kategorizacija i obrada mesa.
– Proizvodnja kobasica, suhomesnatih proizvoda, konzervi i masti.
– Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji.
– Upoznati rad računala i mogućnost primjene u mesnoj industriji
– Naučiti, izračunati randman, utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda.
– Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša.
Uvjeti za upis:
Za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje MESAR/ICA, polaznik mora biti stariji od 15 godina i imati završenu osnovnu školu.
– liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice.
Za upis u program prekvalifikacije za zanimanje MESAR/ICA polaznik mora imati završenu srednju školu te liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice.