ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA
– usvajanje znanja o građi i funkcioniranju stanice, tkiva, organa i pojedinih sustava, te organizama kao cjeline, stvaranje spoznaje o mogućnostima stočarstva, ovisno o zadovoljavanju potreba životinjskog organizma
– usvajanje znanja i zakonitosti općeg stočarstva
– primjena stečenih znanja iz biologije na domaće životinje
– osposobljavanje polaznika za primjenu stečenih znanja uz svladavanje gradiva drugih stručnih predmeta i izvršavanje određenih zahvata u stočarskoj proizvodnji
– upoznati polaznika s pravilnom hranidbom stoke, ulogom pojedinih hranjivih tvari u životinjskom organizmu i posljedicama koje se javljaju zbog nedostatka hranjivih i bioloških vrijednosti tvari;
– upoznavanje krmiva uobičajenih u hranidbi pojedinih vrsta i kategorija stoke sa stanovišta osobina i sastava, te hranidbene i biološke vrijednosti
– upoznavanje načina (metode) određivanja hranjive vrijednosti pojedinih krmiva te upoznavanje normiranja i sastavljanja obroka za pojedine vrste i kategorije stoke
– obrazovanje polaznika za izvođenje pojedinih radnih operacija u proizvodnji krmnog bilja (obrada tla, gnojidba, sjetva, njega, te spremanje i čuvanje krmne baze)
– osposobljavanje za pravilno korištenje prirodnih travnjaka, njihovo održavanje, popravljanje i eksploataciju
– upoznavanje reprodukcije goveda,
– detaljnije upoznavanje građe i funkcije mliječnih žlijezda, mužnje, te primarna obrada mlijeka,
– upoznavanje tehnoloških procesa proizvodnje mlijeka, podmlatka goveda i tova goveda,
– detaljnije upoznavanje selekcije goveda
– upoznavanje reprodukcije sitne stoke, selekcije i uzgoja rasplodnog podmlatka,
– upoznavanje tehnologije proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka,
– upoznavanje tehnologije tova svinja, peradi ovaca i koza,
– upoznavanje tehnologije proizvodnje kokošjih jaja,
– upoznavanje proizvodnje vune
– upoznavanje gospodarskog značenja, sistematike, anatomske građe i sredine za uzgoj riba
– upoznavanje tehnologije za uzgoj ribe, bolesti riba i ribe kao živežne namirnice
– upoznavanje marikulture
– upoznavanje postupaka koji čine elemente različitih tehnologija u konjogojstvu, hranidba konja, smještaj, čišćenje, njega, oprema za prezanje, tovarenje, psihologija i uvježbavanje konja, organizacija uzgoja konja
– upoznati poljoprivredne strojeve koji se koriste u proizvodnji stočne hrane na oranicama,
– upoznati strojeve za spremanje, transport i čuvanje stočne hrane s poljoprivrednih površina,
– upoznati strojeve za pripremu i proizvodnju stočarskih smjesa,
– upoznati strojeve za hranjenje i napajanje stoke,
– upoznati strojeve za mužnju krava,
– upoznati strojeve za izgnojavanje, ventilaciju, zagrijavanje i proizvodnju jednodnevnih pilića,
– upoznati sredstva za transport stoke
– upoznavanje polaznika s utjecajem sredine na stoku te važnosti higijene i očuvanja zdravlja i postizanje optimalne proizvodnje,
– upoznavanje građevinskih materijala, građevinskih rješenja na stvaranju potrebne mikroklime, standarda u svezi s prostorom za stoku, te posebne vrijednosti držanja stoke na slobodnom prostoru,
– upoznavanje važnosit higijene pojedinih postupaka u stočarstvu,
– upoznavanje nastanka i širenja bolesti, mjere za sprečavanje bolesti te osnovnih karakteristika nakih zaraznih i parazitskih bolesti
– upoznavanje polaznika s vrijednosnim aspektom procesa proizvodnje, pokazateljima uspješnosti poslovanja i specifičnostima poljoprivredne proizvodnje sa stanovišta ustrojstva rada,
– upoznavanje mogućnosti za provedbu različitih radova u proizvodnji mlijeka, utovljene stoke, jaja i vune, te podmlatka pojedinih vrsta stoke,
– iznalaženje najpovoljnijih rješenja sa stanovišta troškova
U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje POLJOPRIVREDNI/A TEHNIČAR/KA-STOČAR/ICA mogu se upisati polaznici koji imaju završenu osnovnu školu i najmanje 15 godina života.
Za upis u program prekvalifikacije za zanimanje POLJOPRIVREDNI/A TEHNIČAR/KA -STOČAR/ICA polaznik mora imati završenu srednju školu.